Feb 17 2016

Αγωνία για την 39χρονη που νοσηλεύεται λόγω αδυναμίας να καλημερίσει στο Facebook

Η τελευταία εικόνα που πρόλαβε να αναρτήσει η Ντορέτα Κ.

Η τελευταία εικόνα που πρόλαβε να αναρτήσει η Ντορέτα Κ.

Ημίγυμνη φορώντας μόνο την αριστερή της γόβα και σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης, εθεάθη να περιφέρεται στην ακτή Κονδύλη, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου 2016, όπου και την περισυνέλλεξε το ασθενοφόρο ώστε να την οδηγήσει στα μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του Τζανείου νοσοκομείου Πειραιά.

Όταν ερωτήθηκε από το νοσηλευτικό προσωπικό για τα στοιχεία της, απάντησε: είμαι η νύμφη του εσπερινού, 39 ετών και ζω στην οδό ονείρων, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις χειρότερες ανησυχίες για την πνευματική της υγεία.

Από έρευνα στα προσωπικά της αντικείμενα, τελικώς πιστοποιήθηκε ότι πρόκειται για την Ντορέτα Κ., ετών 48, από τα Ταμπούρια, διαζευγμένη και άνεργη μητέρα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ντορέτα, κίνησε την περιέργεια των κατοίκων καθώς τους καλημέριζε με θέρμη, δίνοντας τους άνθη και απαγγέλλοντας αποσπάσματα από Λειβαδίτη, Ελύτη και Κοέλιο.
Αναστατωμένοι οι κάτοικοι, έκλειναν τα παντζούρια και μάζευαν τα παιδιά στα σπίτια τους, φοβούμενοι τα χειρότερα. Όταν η άνεργη μητέρα, άρχιζε να ουρλιάζει καλημέρες από τα θυροτηλέφωνα, τότε δεν άργησαν να ειδοποιηθούν οι αρχές που τελικά την εντόπισαν, όπως προαναφέρθηκε, σε μικρή απόσταση από το σημείο και επί της Ακτής Κονδύλη.

Το Νοσοκομείο, στην προσπάθεια του να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση την Ντορέτα Κ., ειδοποίησε την κόρη της, Χρύσα Κ. ετών 29, η οποία και εμφανώς αναστατωμένη εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την άνεργη μητέρα της σε αυτή την κατάσταση.
Σύμφωνα λοιπόν με την Χρύσα Κ., το πρωί της Δευτέρας η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή του ρεύματος με αποτέλεσμα να μην μπορεί η μητέρα της να συνδεθεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου διατηρούσε προφίλ με 4.999 φίλους. «Κάθε μέρα, έπρεπε να τους καλημερίσει όλους μέχρι τις 12 το μεσημέρι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Χρύσα Κ. «Αμέσως μετά τις 12, ξεκινούσε να καλησπερίζει, και ούτω καθεξής καληνύχτιζε μετά τις 8 το απόγευμα».
«Όταν συνειδητοποίησε ότι δεν είναι σε θέση να καλημερίσει τους φίλους της την επομένη του Αγίου Βαλεντίνου, αναστατώθηκε πολύ! Μου ζήτησε να της βάλω μια Τϊα Μαρία για να ηρεμήσει, αλλά το απέφυγα διότι λαμβάνει αγωγή για την υψηλή της πίεση και δεν ήθελα να δημιουργήσω παρενέργειες», συνέχισε να εξηγεί η Χρύσα Κ. «Την πήρα αγκαλιά και της είπα ότι θα την πάω το απόγεμα σε αίθουσα του Δήμου που έχει ιντερνέτ ώστε να καλησπερίσει τους φίλους της και αφού πίστεψα ότι την ηρέμησα, αναχώρησα για την εργασία μου. Προφανώς όμως, η ανάγκη της για να καλημερίσει την έσπρωξε να βγει από το σπίτι και να καλημερίσει τους κατοίκους της περιοχής όπου διαμένουμε».

Η Χρύσα Κ., αναμένεται να εμφανιστεί στην πρωινή εκπομπή του κου Αυτιά, όπου και θα εκλιπαρήσει την διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να επανασυνδέσει την οικία της στο δίκτυο της, ώστε να μπορεί η μητέρα της να εκτελεί τα καθήκοντα της στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικά μας είπε «είναι μια άρρωστη γυναίκα που χρειάζεται την κατανόηση και την βοήθεια μας».

Η ειδική ψυχολόγος του νοσοκομείου Ρένα Λ., δήλωσε ότι η Ντορέτα Κ. δεν είναι η μοναδική περίπτωση που η ανεργία σπρώχνει μια γυναίκα στον καλημερισμό (όπως ονομάζεται επιστημονικά η πάθηση της). Οι περιπτώσεις αυτές χρειάζονται σταδιακή μείωση της έκθεσης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αγνόηση της «καλημέρας» από τους ψηφιακούς φίλους. Μόνο έτσι», κατέληξε η ειδική ψυχολόγος, «θα συνειδητοποιήσει ότι η καλημέρα δεν είναι υποχρέωση, αλλά ένδειξη ευγένειας όταν συναντάς κάποιον».

Η Ντορέτα Κ. συνεχίζει να νοσηλεύεται φρουρούμενη στην μονάδα αυξημένης φροντίδας του Τζανείου, έως ότου επανέλθει η σύνδεση της ΔΕΗ στο σπίτι της, οπότε και αναμένεται να εξέλθει με κανονικό εξιτήριο χωρίς να προβλέπεται άλλη μελλοντική αναπηρία της.